Een dagje zee – hoe moeilijk kan zelfzorg zijn?

Zelfzorg aan zee

Geschreven door Sonja Laethem

In de doolhof van je denken kent alleen je hart de juiste weg - Patrick Mundus

23 sep, 2021

Ik had nood aan zelfzorg en aan innerlijke verbinding en vond de keuze voor een dagje zee een goed idee. Alleen met mezelf en de fluisteringen van de golven …. Dat wordt een heerlijk innerlijk groeiproces … Cadzand, ik kom eraan!

Nee, ik dacht het niet! Je hebt nog zoveel te doen, je moet boodschappen doen, het huishouden, wat gaat Jurgen wel niet denken…. Je kunt dat gewoon niet maken hoor; je moet werken, er wachten veel taakjes op jou! Er zijn nog zoveel “moetens” die op je wachten, die zou je beter eerst afwerken hé. Alles moet spic en span zijn, van de grond kunnen eten, zo moet dat zijn! Pak maar vlug het poetsgerief, luie donder. Wat voor een moeder ben jij? Wat gaan ze deze avond moeten eten? Een pizza? Dat is wel niet gezond hé. Wel, wel, het is waar, die is er ook weeral. Mijn “kamergenoot”, die overal problemen in ziet en overal zijn zegje over heeft. De twijfel slaat toe, ja, eigenlijk, het is niet verstandig naar zee te gaan. Ik heb nog zoveel te doen. Opslag voel ik me ontmoedigd. Mijn fris en goed humeur, de kop ingedrukt, pff… De goesting is al zo goed als verdwenen… Misschien moet ik maar niet gaan 🙁

Hola, wacht eens even…. ik heb inderdaad nog van alles te doen, en feitelijk, het loopt allemaal niet weg. En moeten we van de grond kunnen eten? We hebben geen kleine kinderen meer in huis, dus, dat is absoluut niet noodzakelijk. Gaat er iemand dood vallen als ze deze avond een pizza eten? Ah nee, tuurlijk niet. En als we bezoek hebben, is het dan niet beter dat ik ze warm en hartelijk ontvang dan dat ze een spic en span huis vinden met een uitgeblust konijn erin? Wat hebben ze daar aan? Hoe wil ik me voelen? Zoals bij de start van mijn plan naar zee te gaan, fris, enthousiast en krachtig? Of liever down, futloos en geagiteerd? Héhé, ik kies voor het eerste! Zo wil ik me voelen… Om met een gerust hart te vertrekken, bekijk ik mijn agenda en vul ik dingetjes aan zodat ik zeker ben dat ik niets gemist heb. Ik toets ook even af bij Jurgen, wat blijkt, hij vindt het een goed idee een dagje zelfzorg in te lassen, tja!

Zo laat ik me al een hele tijd niet meer aansturen door mijn irrationele gedachten. Dat zijn gedachten die jezelf ondermijnen en je verlammen. Op een bepaald moment was ik me ervan bewust dat ik bepaalde dingen wou, maar ze vaak niet deed. Ik zei soms woorden, die ik niet wou uitspreken. Ik wil enkel liefde, vriendschap en geluk. En toch deed en zei ik iets anders. Een deel van mij ziet overal spoken, gooit roet in het eten en maakt me ongelukkig. Ik wil het zo niet! Ik ging op zoek hoe het anders kon. Vooral via verbinding met mijn hogere Zelf en met ondersteuning van boeken, heb ik mezelf een gelukkiger leven gedacht 🙂

Metapositie

Vanop een afstand (helikopter view)  kijken naar de situatie of gebeurtenis, inclusief jezelf en de ander(en), zo noemen ze dat. In de metapositie neem je waar buiten het gevoel van jezelf en de ander, dit geeft vooral overzicht. Je bent gedissocieerd. Hoe doe je dat? Niet eenvoudig natuurlijk…. Maar ik vond er heel veel info over, want blijkt, heel veel mensen hebben er last van. Het moeilijkste, vind ik persoonlijk, is de bewustwording van die irrationele gedachten en gevoelens. Opmerken dat ze overnemen en jou sturen … Beseffen dat het die gedachten zijn die jou laten doen wat je eigenlijk niet wil doen. Weet je, we zijn het al zo lang gewoon en we hebben ons er al zo lang door laten leiden.

Irrationele gedachten benoemen

De bewustwording, het kijken vanop afstand naar mezelf,… werd een feit na het lezen van het boek geluk zonder voorwaarden van Michel A. Singer. Ik kon me heel goed vinden in zijn aanpak. Singer geeft deze ineffectieve gedachten een leven en een lichaam. Hij benoemt het fenomeen als “mijn kamergenoot”. Als hij komt opduiken, stel ik me hem voor als een persoon in de buitenwereld en ga ik ermee in gesprek. Dat helpt me enorm om de irrationele gedachten vast te stellen, maar ook om ze vlug in de kiem te smoren waardoor de tijd waarin ik me ondermijnd voel, steeds kleiner wordt. Tom Hannes benoemt dit fenomeen het konijn in je brein en in de media hoor ik geregeld over “je innerlijke Ludo” praten. Het maakt allemaal niet uit, what’s in a name? Als het maar tot bewustzijn leidt.

Wat doe je met die brutale aap?

Bewustwording is één, iets doen aan die brutale aap van een kamergenoot, die op alles commentaar heeft, is een andere zaak.

Terug naar de zee…. Toen mijn kamergenoot, zeer ongelegen, aanklopte, luisterde ik naar wat hij te zeggen had. Nee, we duwen hem niet buiten, want dan gaat hij alleen maar harder bonken op de deur. De kamergenoot is ook een deel van onszelf dat wil gehoord worden en dat we ook best aanvaarden. Ik verwelkom mijn kamergenoot vriendelijk. Bedank om de bezorgdheid en vertel, nadat ik mijn irrationele gedachten omvormde tot rationele, dat ik toch gewoon kies voor mijn innerlijke groei omdat ik er nood aan heb en het me vreugde zal brengen. De gezonde lucht, het alleen zijn, de zilte geur…

Deze verandering bracht een hemel van verschil voor mij. Ik ervaar veel meer rust en vrijheid in mijn leven

Your life is always moving in the direction of your strongest thoughts (Author unknown)

RET workshop

Deze gedragsverandering is gesteund op de theorie van RET (Rationeel Emotieve Therapie) van Albert Ellis. Het is een methode waarbij je vervelend(e) emoties of gedrag van jezelf, waar je last van hebt, omzet naar een meer effectiever gedrag of naar positievere emoties. Het is niet aan iedereen gegeven om in je eentje jezelf te veranderen, ook al is de wil er. Daarom heb ik een workshop gemaakt die je gratis kunt volgen.

Wil jij je ook bewust worden wanneer jouw innerlijke Ludo je aanstuurt? Wanneer dat konijn in je brein een Monty Python killer rabbit wordt? Dan zal je vermoedelijk veel hebben aan de workshop die plaatsvindt op donderdag avond 25 maart 2021 van 19u30 – 20u30. Hopelijk zien we elkaar daar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *