Ginkgo biloba – Het logo

Geschreven door Sonja Laethem

In de doolhof van je denken kent alleen je hart de juiste weg - Patrick Mundus

23 sep, 2021

Het is jullie waarschijnlijk opgevallen dat ik in mijn logo een afbeelding van de Ginkgo biloba gebruik. Het is China’s nationale boom, hij is heilig voor boeddhisten en in de Westerse wereld wordt hij gezien als de “boom van hoop”. In deze wereld is hij nog precies hetzelfde als ten tijde van de dinosauriërs.

De boom wordt gezien als levend fossiel, omdat het de enige soort is die overbleef van een aparte orde van bomen die tijdens de Jura-periode (200 tot 145 miljoen jaar geleden) op aarde bestond. Vanwege de lange geschiedenis van de boom en diens ‘geneeskrachtige’ gaven, is de boom verbonden aan diverse gebeurtenissen.


tempelboom

De ‘heilige’ boom, oorspronkelijk afkomstig uit China, werd bij tempels gekweekt en kreeg daardoor de bijnaam ‘Japanse tempelboom’. Voor de boeddhisten is het de ‘boom van kennis’, ook vanwege de geneeskracht.

Goethe’s boom

In de negentiende eeuw maakt de Oosterse oerboom deel uit van de het leven van de Duitse schrijver, filosoof en dichter Goethe. Hij kweekte en plantte honderden bomen in de Weimarstreek, waar hij destijds woonde. Goethe schreef een bekend gedicht over de boom voor zijn geliefde Marianne van Willemer:

Zie dit kleinood in mijn gaarde:
boomblad uit de Oriënt,
siert met zijn geheime waarde,
ingewijden wel bekend.

Leeft het als een enkel wezen,
innerlijk in twee gedeeld?
Of vormt juist het uitgelezen
tweetal één herkenbaar beeld?

Langzaam rijpende ideeën
werpen op die vragen licht.
Voel je niet dat ik in tweeën
eenling ben in mijn gedicht?

Vertaald uit het Duits door Mimi Laman


veerkracht

De boom is dus tegen veel bestand, wortelt al miljoenen jaren op aarde en wordt bovendien zelf ook erg oud, tot zo’n 2500 jaar. Omdat de boom weinig ziektes kent kan hij vrijwel overal groeien. Ook heeft de boom weinig problemen met luchtvervuiling.

Voor mij staat de boom symbool voor veerkracht, innerlijke kracht en schoonheid. Bovendien straalt de boom rust uit. Zijn prachtige gouden verkleuringen beroeren me.

Als je zeven keer valt, sta je acht keer op

Medicinale werking

In het Westen wordt het gestandaardiseerde bladextract van de Ginkgo vooral gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en hersenstofwisseling. Het extract gaat oxidatieve stress tegen en beschermt weefsels en organen. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het ginkgo-extract herstel na ischemische beroerte verbetert. Het kan ook ingezet worden voor de preventie van hart- en vaatziekten. verder zou Ginkgo ook effect hebben op de bloedplaatjesaggregatie. Het zou ook een uitstekend alternatief zijn voor NSAID’s. Het is aangewezen niet zomaar supplementen op te starten. Van Ginkgo weet men bijvoorbeeld dat het de afbraak van reguliere geneesmiddelen beïnvloedt. Raadpleeg steeds een (orthomoleculair) arts.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *