Internationale Dag van het Geluk

Geschreven door Sonja Laethem

In de doolhof van je denken kent alleen je hart de juiste weg - Patrick Mundus

23 sep, 2021

De ‘Internationale Dag van het Geluk’ #internationaledaggeluk (International Day of Happiness) wordt wereldwijd jaarlijks op 20 maart gevierd. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012.
Op deze dag wordt het ‘gelukkigste land ter wereld’ bekendgemaakt in het World Happiness Report.

Top 10 in 2020
1. Finland
2. Denemarken
3. Zwitserland
4. IJsland
5. Noorwegen
6. Nederland
7. Zweden
8. Nieuw-Zeeland
9. Oostenrijk
10. Luxemburg

België staat op plek 20, net voor de Verenigde Arabische Emiraten. Het Verenigd Koninkrijk staat op plek 13 en de Verenigde Staten op plek 19. De lijst komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning.

België staat in de top 20 van een lijst van 150 landen. We scoren hoog als het gaat over inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale zekerheid. Maar de wachtkamer van Dirk De Wachter zit stampvol…. We leven in rijkdom en overvloed en toch gaat het mentaal niet zo goed met ons Belgen….

Wat is Geluk?

Volgens het spiritueel woordenboek-nl zijn geluk en liefde de meest beschreven en bezongen emoties ter wereld. Iedereen wil gelukkig worden en er bestaan zoveel soorten geluk als er mensen zijn. In westerse samenlevingen is geluk vooral een individueel begrip. In oosterse beschavingen is onderlinge verbondenheid belangrijk en worden mensen pas echt gelukkig als ze ook hun plichten naar de samenleving zijn nagekomen. De klinische omschrijving van geluk luidt: het leiden van een emotioneel bevredigend bestaan. Hieruit kan je afleiden dat geluk een levensbehoefte is die om bevrediging vraagt, net als bijvoorbeeld een hongergevoel. Dat verklaart weer waarom zoveel mensen op zoek zijn naar geluk. Boeddha waarschuwde mensen voor deze zoektocht met de uitspraak: ‘Er is geen weg naar het geluk; het geluk is de weg’. Deze uitspraak vormt weer de basis van de spirituele stroming “mindfulness”; wees volop aanwezig in het huidige moment en geniet hiervan. Wat betekent dat er niet één groot gelukgevoel bestaat, maar duizenden kleine momentjes.

Mijn verwondering was groot toen ik in het boek van Dirk De Wachter, De kunst van het ongelukkig zijn, las dat er veel onderzoek gedaan wordt naar het geluksgen en het zingevinsgen. Voor geluk kun je dus genetische aanleg hebben…?? De één ervaart van nature dus makkelijker geluk dan de ander. Zij die het niet hebben, moeten er wat meer voor werken. Maar Dewachter zegt ook dat het niet nodig is om continu hard te werken voor dat geluk. Je mag je weleens laten meedrijven op de stroom. Oef, wat een opluchting, ben gerustgesteld :). Als ik eerlijk ben, ben ik meer het type van de duizend gelukjes per dag. En verder is het voor mij “all in the mind”, wat natuurlijk wreed kort door de bocht is, I know. We mogen ook de invloed van de omgeving niet vergeten, o.a.. de plaats waar je wieg stond bij je geboorte zal ongetwijfeld een grote invloed hebben op je geluk. En toch… merk ik dat mensen met veel malheur het leven weten omhoog te tillen en anderen zitten in zak en as bij de minste tegenslag. En ik wil hier niet zeggen dat mensen die ongelukkig zijn, het zichzelf aandoen. We hebben zelf een grote impact met onze gedachten, maar niet alles kan erdoor verklaard worden.

Als we chance hebben en als onze omstandigheden goed zijn én we de capaciteit hebben geërfd om gelukkig te zijn, dan zal dat ons zeker helpen om goed te leven.

Dirk De Wachter

De door-drammende maatschappij

In deze wereld is geluk, succes. En succes is meetbaar. Materiële dingen moeten groter zijn en ervaringen mogen veel kosten. Sommigen denken dat ze alles uit hun bestaan moeten halen, leven voor twee, leven tot op de bodem. Het excessieve als levensdoel, met uitputting tot gevolg. Krampachtig streven naar geluk, heeft het omgekeerde effect. Onze bekendste psychiater stelt het heel scherp, hij zegt dat het obsessief streven naar geluk heel wat collateral damage veroorzaakt bij anderen. Het obsessief najagen van geluk sluit, wie het minder goed heeft, uit. Alles wat niet gelukkig en geweldig is, is ongewenst en abnormaal. Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is ook dé ziekte van deze tijd . Je kunt maar geluk ervaren als je ook ongelukkig bent. En zo zijn er van die dagen dat ik opsta en me ongelukkig voel. Ik weet niet waarom. Het is er gewoon. Gedachten in het verleden, frutselend aan oude wonden en porrend in oude pijnen. Ik laat het zijn. Ik gun me mijn dag ongeluk. Niets loopt die dag en dat is oké. De dag is grijs en grauw; heel lastig. En doordat die dagen er zijn, kan ik de andere des te meer waarderen.

Genieten van de kleine dingen

Omdat “gewoon” ook goed is (Dirk heeft het gezegd), wordt het voor mij heel wat minder spannend. Voor mij is het gewone, buitengewoon. Het najagen van groot (materieel) geluk is nooit echt mijn weg geweest, het levert me teveel stress en dwang. Mijn vrijheid en geluk zijn de dingen van alledag. In de tuin zitten met een kopje koffie in de ochtend, het gezelschap van mijn poes, de verbinding met vrienden, een jazzy muziekje, een zondag met mijn kinderen, de eerste bijtjes van het jaar …. zoveel gelukjes, elke dag opnieuw.

Verbinding, sleutel tot geluk

Paul Verhaeghe schrijft in Intimiteit dat het vaak de liefde voor zichzelf is die ontbreekt, terwijl het een belangrijke voorwaarde is voor verbinding. Het leven krijgt maar betekenis door de aanwezigheid van en interactie met de ander. We moeten ervaringen en gedachten kunnen delen in wederzijdse aanwezigheid en zeker ongelukkige gedachten.

Hij alleen die geen gezelschap behoeft, is goed gezelschap – NOVALIS

Het valt ontzettend op hoe De Wachter zijn boek doorspekt is met het woord “eenzaamheid”. Het verzachten van eenzame gevoelens zit naar mijn inzien ook in de kleine dingen, in de kwaliteit van verbinding. Het onverwachte, spontane op een verloren moment, kleine attenties. Out of the blue een complimentje strooien, een klein cadeautje aan je deur vinden, een klant die in je winkel staat met een zelfgemaakt confituurtje omdat je zo gek bent of vijgen, een onverwacht kaartje in de bus … manieren om te zeggen dat je van betekenis bent voor de ander. Het is die spontaniteit, de bijna onzichtbaarheid, niet te organiseren, die je laat groeien en leidt tot verbinding met jezelf én de ander.

Omdat geluk en ongeluk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn… there is a crack in everything, because this is de realm of the crack,…. kan Leonard Cochen hier niet ontbreken…

Wat zijn jouw gelukjes? Of ga jij tot op de bodem? Laat het ons weten ….

4 Reacties

 1. Marleen

  Fijn om te lezen Sonja. Al die wijsheden, ik moet nog veel boeken lezen, en daarna deze toepassen. Wat voel ik me gelukkig met zo een vriendin. Goe bezig. ?

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   Mijn lieve hartsvriendin, de bewustwording is de eerste en tevens zeer belangrijke stap in het proces van transformatie. En elk stapje telt, hoe groot of hoe klein… samen in verbinding op weg…

   Antwoord
 2. Benoit Maureen

  Een kop koffie na een stresserende dag,terwijl de zon door het raam naar binnen schijnt.Het telefoontje dat je net kreeg van je zwangere dochter,dat alles oke is met haar,en met je toekomstige kleinzoon.De tekening die je kreeg van je kleindochtertje van bijna twee jaar.?De kinderen die het tot nu toe nog allemaal goed stellen!De droom die je onlangs had,de eerste keer nadat hij iets meer dan 5 jaar geleden overleden is,samen met je vader pizza eten op de bank in de tuin.Het voelde zo echt aan.?

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   Hoe mooi is dat Maureen! Ik krijg kippenvel bij het lezen van de prachtige ervaring met je papa. Het is ook echt… Voor mij zijn het ook die kleine grootse dingen die je hart sneller doen kloppen. Dankjewel om dit te willen delen. Het maakt mijn dag in elk geval extra waardevol.
   Namsté

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *