Mijn verhaal

Geschreven door Sonja Laethem

In de doolhof van je denken kent alleen je hart de juiste weg - Patrick Mundus

24 sep, 2021

In de diepte van de winter, leerde ik uiteindelijk dat binnen in mij een onzichtbare zomer ligt
Albert Camus

Soms zit je zo aan de grond en door al je reserves waardoor je geen uitweg meer ziet. Jaren leven vanuit wilskracht, op automatische piloot, pijn verbijten, jezelf totaal wegcijferen, tot je niet meer weet wie je bent. Onderweg ben je helemaal jezelf verloren. Geleidelijk aan voel je je zelfvertrouwen wegvloeien en plots is er ook geen wilskracht meer. Het is op! Letterlijk… En precies daar, in dat diepe zwarte gat besef je dat het anders moet. Je wil terug verbinding met jezelf! Als je er een naam wil op kleven? Dan zou je het bestempelen als het eindstadium van burn-out. Het stadium waarin je lichaam jezelf aanvalt; een op hol geslagen afweersysteem brengt je lichaam zover.

Ik was de weg kwijt, de connectie met de werkelijkheid was verdwenen….Ik moest mezelf terug vinden… een lang proces van zelfanalyse, lezen, oefenen, bezoeken van inspirerende adviseurs (professionelen en levenswijzen) … Stillaan (héél traag) merkte ik dat ik terug aan innerlijke kracht won. Ik resette mezelf helemaal, terug naar de bron, en ik vond mezelf opnieuw uit, zelfs in de beste versie ooit…. Weet je, jij kent je lichaam het best, als je maar luistert. Je hebt alles in je om gezond te zijn of te herstellen. Jij weet als de beste wat je nodig hebt. Luister! Je lichaam heeft je veel te vertellen…

We zaten in de auto, op weg naar Terre-Pure, enkele jaren geleden. Daar op dat moment was alles heel duidelijk. Het moet anders! Ik had er zo genoeg van!  Eerst wat Tramadol® slikken om naar de keramiek workshop te kunnen…. ’s Avonds geen leven hebben, want om 19u gaat het licht uit… Ik wil ’s morgens kunnen opstaan met veel goesting in de nieuwe dag. Je weet wel, van die dagen dat je wakker wordt van het gekwetter van de vogeltjes, het zonneke dat komt piepen via de deurkier… Je denkt al aan een heerlijk kopje thee, een bowl vers fruit en de fietstocht met vrienden die je gepland hebt die dag…. Met dat gevoel wil ik elke dag wakker worden. Ik wil leven alsof ik elke dag vakantie heb. Geloof me, dat gevoel ontstaat in je mind.

Twee jaar lang heeft de reset geduurd. Alles werd aangepakt, tot en met mijn energetisch niveau. Ik startte met mijn voeding. Een volledig ander voedingspatroon dat ik nu nog steeds aanhoud. Helaas kon ik met voeding alleen, niet de tekorten aanvullen en zette ik in op voedingssupplementen. Kim Vanden Eynden (naturopaat) heeft me hierbij heel goed geholpen. Na enkele maanden nam ik nog amper pijnstillers. Nu neem ik ze niet meer.

De natuur werd mijn bondgenoot. Bosbaden werd mijn dagelijkse activiteit. Moeder aarde heeft ons zoveel te bieden! Ik besef nu nog meer dan vroeger, hoe dankbaar we moeten zijn en hoe voorzichtig we moeten omgaan met de kostbare geschenken die ze ons dagelijks schenkt. Nog steeds is de natuur mijn toevluchtsoord en ga ik me er opladen als mijn energiepeil te laag wordt.

Ik veranderde mijn mindsetting d.m.v. affirmaties, journaling, zelfreflectie, … Ook mijn ondergesneeuwde spirituele gave duwde heel hard om gezien te worden. Ja, die heb ik ook meegekregen ?. Eindelijk kon ik zien dat alles perfect is. Er moet niks verstopt worden. Ook die gave is een deel van wie ik ben. Ook dat deel neem ik liefdevol aan. Sterker nog, ik integreer spiritualiteit ondertussen in mijn dagelijkse leven. Zo hebben we allemaal delen die we liever wegduwen. Ik had er heel veel, een rugzak vol, loodzwaar om dragen. Die rugzak heb ik dan ook maar uitgepakt. Jep, wow wat zat daar allemaal in…. bakken niet doorleefde emoties. Geen wonder dat ik niet over mijn familie kon spreken zonder te huilen. Mijn familiesysteem heb ik volledig ondersteboven gehaald. Het boek “de fontein, vind je plek” van Els van Steijn heeft mijn leven veranderd. Mijn familie en ikzelf hebben ondertussen de plek in ons systeem gekregen die voor ons bedoeld is. Ook hier kon ik inzien dat alles perfect is. Het is zoals het moet zijn… Niets gebeurt zomaar. Het is een mooi leven als je het zo kunt ervaren en de waarde van alles kunt zien. Ja, zoals Dirk De Wachter zegt, het moet niet allemaal leuk zijn in het leven….

Zelf ben ik ook, opnieuw, een coaching traject gaan volgen. Het is ondertussen het derde. Deze keer heb ik mijn Ikigai ontdekt (hoewel het toen zo niet benoemd is geweest, maar what’s in a name hé?!). Ik heb de zin van mijn leven ontdekt. Een heel groot geschenk als je leeft volgens je Ikigai. We hebben allemaal één of verschillende Ikigai. Meestal zijn we ons er niet van bewust. In de huidige maatschappij zijn we daar niet mee bezig. Ons verstand heeft het overgenomen. We staan niet stil bij wat ons hart wil, ons vertelt. Niet leven vanuit je Ikigai zorgt helaas voor een maatschappij waarin we nu leven. Hoge sociale druk, alles moet meer, beter, angst is alom vertegenwoordigd … Dat is niet wat ik wil, zo wil ik niet meer leven. Mijn Ikigai heeft me geleid naar mijn praktijk voor verbinding.

I practice what I preach, daar mag je zeker van zijn!

Mijn kennis en kunde die ik verzamelde tijdens deze periode, aangevuld met het jarenlang op weg gaan met mensen tijdens mijn professionele opdrachten, wil ik inzetten om wegwijzers uit te zetten voor jou.

Heb jij ook zin om heel hard te werken aan jouw innerlijke verbinding en verdieping? Wil jij leven vanuit je Ikigai? Sta jij open voor spiritualiteit,  verwondering, het onverwachte, confrontatie…. Dan ben ik nieuwsgierig naar jouw verhaal….

18 Reacties

 1. Sophie

  Heel mooi om te lezen Sonja…..

  Antwoord
 2. Maaike

  Het maakt je stil. Hoe gaat het nu met jou?

  Antwoord
   • Dominique Collier

    Top! En zo waar! Maar tegelijkertijd zo moeilijk om de rat race het hoofd te bieden…

    Antwoord
    • Sonja Laethem

     Dankje! Ik weet het, heel moeilijk en ik liet het veel te ver komen… veel te lang en te vaak geleefd vanuit mijn hoofd; maar het is het hart dat ertoe doet! Het is je hart dat de wereld mooier maakt en jezelf laat zijn wie je bent…. Altijd welkom

     Antwoord
 3. Annemie

  Kippenvel
  Zo mooi

  Antwoord
 4. Annelies Bellezza

  Heel mooi geschreven; en jawel herkenbaar en insprirerend! Bravo voor je afgelegde weg?❤️

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   dankjewel… best wel trots op mezelf (bloos :)). Ik hoop vanuit mijn hart mensen te kunnen inspireren.

   Antwoord
 5. Els De Geyter

  Schitterend geschreven!!….Namasté mooie ziel, mooie vrouw, met je mooie “zijn”. Het is jou zo ontzettend hard gegund. Véééél succes met “zij-aan-zij”, en dat je vele mensen mag helpen om de IKIGAI in hunzelf te herontdekken!! De tijd is rijp, en het is je van ganser harte gegund!! Héél véél liefs en warme zielegroet XXX ben ontzettend trots op jou!

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   Zo fijn dit te lezen van jou lieve ziel! Inderdaad, de tijd is rijp om aan mijn ziele pad te beginnen. Namasté

   Antwoord
 6. Kim Van den Eynden

  Vanuit het hart geschreven! Bijzonder mooi en inspirerend ! Ik ben trots op je! Hartegroet

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   Dankjewel Kim, zonder jou was het niet gelukt! Ben heel dankbaar. Hartegroet

   Antwoord
 7. Hanne

  Wauw Sonja! <3

  Antwoord
 8. Bart

  Sterk hoe je jouw verhaal hier deelt.
  En heel inspirerend ook voor al wie nog ‘vast’ zit.
  Succes met de ingeslagen weg!

  Antwoord
  • Sonja Laethem

   Dankjewel Bart, ook jij bent een compagnon op mijn route… het is fijn om iemand aan je zijde te hebben…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *