Verbinding – een basisbehoefte

verbondenheid

Geschreven door Sonja Laethem

In de doolhof van je denken kent alleen je hart de juiste weg - Patrick Mundus

23 sep, 2021

Ik kreeg onlangs de vraag om iets “te doen” rond verbinding. Hoe moeilijk kan dat zijn voor iemand die een praktijk voor verbinding aan het opstarten is :)? MAAR zo eenvoudig is het niet natuurlijk. Want wat is verbinding precies en wat betekent verbinding voor de ander? Er is al zoveel rond gezegd, geschreven en gedaan dat het toch wel moeilijk is om door het bos de bomen nog te zien. Ik denk dat we het wel eens kunnen zijn over het feit dat verbinding een basisbehoefte is? En als je aan verbinding denkt, denk je direct aan verbondenheid met een ander. Voor mij, echter, zit de essentie in het verbinden met jezelf, en daarmee bedoel ik dat je hoofd en hart op elkaar zijn afgestemd en dat je leeft vanuit je hogere Zelf, je bron. Pas als je zelf helemaal in balans bent is het mogelijk om er helemaal te zijn voor en met de ander en ermee in verbinding te gaan. Ik heb jaren mijn hogere Zelf verdrongen, genegeerd. Ik voelde me al heel vroeg in mijn kinderjaren een buitenbeentje. Ik voelde dat ik anders was en mijn situatie was ook ongewoon als kind van gescheiden ouders vijftig jaar geleden. Om erbij te horen, deed ik wat mijn gedachten me opdroegen. Ik ging verdoofd door de wereld op automatische piloot. Gevoelens van verdriet en boosheid werden volledig weggestopt en verdrongen. Enkel uiterlijkheden en anderen konden mijn dagen kleuren. Ik kende veel vluchtwegen. Maar op een bepaald moment is je hogere Zelf te krachtig en wil het gezien worden, je hart wil gevoeld worden, vaak via fysische klachten en/of aandoeningen. Verbinden met jezelf wil ook zeggen dat je verbinding maakt met gevoelens die je liever niet ervaart, met gedachten waar je je liever niet bewust van bent….

Hij alleen die geen gezelschap behoeft, is goed gezelschap – Novalis

verbinden met anderen

Verbinding is een persoonlijke betrokkenheid die we in ons hart dragen. De kracht van verbondenheid is geworteld in liefde en compassie, en gaat niet ten koste van de eigen authenticiteit en vrijheid.

Betekenisvolle sociale interacties zijn kleine, dagelijkse ontmoetingen die je leven opfleuren. Ik had het geluk enkele jaren een dorpswinkel te hebben waar mensen nog spontaan binnen springen voor een babbeltje of om een goeie dag te wensen. Die momenten zijn zeer betekenisvol en van grote onschatbare waarde. Verbinding ontstaat als we onze kleine kanten laten zien. Als we alles delen met elkaar, ook ons hart, ons authentieke zelf. Verbondenheid met anderen geeft ons blijheid, verlicht onze pijnen, maakt onze zorgen lichter… als we ze met elkaar delen natuurlijk. Als we ons kwetsbaar willen opstellen en ons laten raken op hartniveau. Op afstand blijven, veilig achter ons schild, dan kunnen we niet echt verbinden met het authentieke zijn. De muur opgetrokken vanuit angst beschermt valselijk tegen kritiek, meningsverschillen, afgewezen worden, gekwetst worden… Eigenlijk belemmert de muur alleen maar, hij beschermt niet. Hij voorkomt mooie ontmoetingen van hart tot hart, van ziel tot ziel. Het enige wat ons kan beschermen is zelfvertrouwen, zelfliefde, zelfcompassie, … een krachtig en gezond Zelf, dat gelooft in zichzelf en sterk genoeg is om rechtop alle stormen te doorstaan. En dit Zelf kunnen we zelf creëren.

Verbinden gaat over aandachtig luisteren en eerlijk spreken door middel van ik-zinnen. Zoals je voor de verbinding met jezelf een innerlijke dialoog voert, ga je in dialoog met je partner voor intieme verbondenheid. Niet spreken en in stilte naast elkaar leven is best gevaarlijk omdat de ander dan spontaan verhalen gaat maken, wat dan weer afstand creëert.

De best ik-zinnen zijn die waarin je over je gevoel en beleving spreekt, waarin je jezelf bloot geeft – Alfons Vansteenwegen

.

Verbinden met jezelf – luisteren naar de stem van je hart

Hoe herken je die stem van je hart? Heel concreet, ze is altijd positief, duidelijk, roept op tot harmonie, is niet confronterend en manipulatief. De stem van je hart is steeds vriendelijk voor anderen, stelt gerust en wijst je de weg naar geluk in jezelf. Het is de enige stem die je mag vertrouwen! Het is de stem die je hoort in de stilte. Om de stem van je hart te horen is het belangrijk de ruis zoveel mogelijk te filteren. Duidelijk horen begint met een bewuste en open houding. Zoek een stilte plekje op en zit comfortabel en aandachtig met rechte rug en voeten op de grond. Breng je aandacht naar binnen en voel. Voel wat goed is, wat klopt voor jou, hier hoor je de stem van je hart. De ruis wegfilteren betekent ook dat je bewust bent voor je onbewuste irrationele gedachten van het ego en bijhorende emoties die je beletten je hart te volgen. (zie vorige blog)

Bronnen: Brené BrownIngeborg Bosch

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *